Szándéknyilatkozat

A határokon átívelő magyar köznevelésért

Létrejött 2017. január 21-én Sonkádon megtartott egyeztető tanácskozáson a Nemzeti Pedagógus Kar és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége között.

Tovább Olvasom

"Tudásmegosztás" konferencia

A Nemzeti Pedagógus Kar budapesti szerve 2017. április 24-én szakmai konferenciát rendezett „Tudásmegosztás” címmel budapesti pedagógusok számára.

A rendezvényen Sipos Imre miniszteri biztos tájékoztatta a résztvevőket a hazai és nemzetközi mérések eredményeiről, a pedagógusképzés és továbbképzés megújításáról. Dr. Kozák András köznevelési szakértő a köznevelést érintő legfontosabb jogszabályi változásokról és az ebből eredő intézményi feladatokról tartott előadást. Horváth Péter az NPK elnöke ismertette az NPK legfőbb célkitűzéseit és a szakmai érdekképviselet terén elért sikereit. 

A konferenciáról egy rövid összefoglaló az alábbi linken érhető el:
https://www.youtube.com/watch?v=AZQHpR66eBs

http://www.hh16.hu/index.php?fp=cikk&id=8772&v=fooldal

Tovább Olvasom

"Ideális iskola 2017" pályázat eredménye

 

Tisztelt Résztvevők!

Lezajlott az "Ideális iskola 2017" esszéíró pályázat értékelése és eredményhirdetése. Minden kedves Pályázónak szeretnénk megköszönni a résztvételt. Színvonalas és gyakorlatias pályaművek érkeztek a központi iroda részére.
Az eredményhirdetésre 2017.május 22-én a Nemzeti Pedagógus Kar Országos Szakmai konferenciáján került sor. A díjakat Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Horváth Péter a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke adta át.

A három tagú Biráló Bizottság döntése alapján az első három helyezett:
1. Horváth Anikó
    
Pályázati anyag - Horváth Anikó

2. Jász Erzsébet

    Pályázati anyag - Jász Erzsébet

3. Sárkány Izabella
    Pályázati anyag - Sárkány Izabella


Továbbá az első tízbe bekerült Pályázók névsora:
Ajtony Ákos, Barnáné Takács Ilona, Dr Hauber Károly, Prónai Éva, Sallainé Tóth Mária, Szűcs Éva, Vashegyi Ágnes AnnaTovább Olvasom

Pécsi kihelyezett elnökségi ülés

Tisztelt Kollégák!

2017. május 16., 17-én a Nemzeti Pedagógus Kar Országos Elnöksége Pécsett tartotta meg soron következő kihelyezett elnökségi ülését.

A két napos hálózatosodást erősítő rendezvénysorozat első napján "Pedagógiai kultúra" címmel szakmai konferencia megrendezésére került sor, melyre meghívást kaptak a megyei intézményvezetők, tankerületi igazgatók, SZC főigazgatók, pedagógusok, valamint a város vezetősége.

A konferenciát Dr. Páva Zsolt, Pécs város polgármestere nyitotta meg, majd ezt követően előadásokat hallgathattak meg a résztvevők Sipos Imre miniszteri biztos úrtól, Dr. Liptai Kálmán rektor úrtól, Dr. Mrázik Júliától és Dr. Gerner Zsuzsannától a PTE képviseletében, valamint a Nemzeti Pedagógus Kar részéről Dr. Zalay Szabolcs NPK Országos Elnökségi Tag, valamint Horváth Péter elnök úr számolt be a Köztestület feladatairól és céljairól. A konferenciát Páva Péter tankerületi igazgató úr szavai zárták.

A rendezvényről az alábbi sajtóelérhetőségen is tájékozódhatnak:

http://www.pecsma.hu/hirzona/pecsett-vitattak-meg-az-oktatas-fo-kerdeseit/

 

Tovább Olvasom

Országos Szakmai Konferencia

Tisztelt Kollégák!

2017. május 22-én került megrendezésre a Nemzeti Pedagógus Kar Országos Szakmai Konferenciája Budapesten.

A programot Váradi László Junior Prima Díjas zongoraművész játéka nyitotta meg a budapesti Álmos Vezér Gimnázium és Általános Iskola két növendékének szavaló előadásával. Ezt követően sor került "Az ideális iskola 2017" esszíró pályázat eredményhírdetésére és díjátadására, melyről az alábbi linkre kattintva olvashatnak bővebben:
http://www.nemzetipedkar.hu/hirek/26

Megtisztelő jelenlétével a köszöntő szavakat Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere mondta el, majd kezdetét vette a konferenciaelőadások megtartása: a Köznevelési Kerekasztal eddigi eredményeiről és az aktuális törvényi változásokról Dr. Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár; a szakképzés aktualitásairól Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár asszony; a pedagógus továbbképzés jövőjéről Dr. Liptai Kálmán rektor úr; az intézmények gazdálkodásáról és az intézményvezetők hatásköréről Dr. Solti Péter elnök úr; az új NAT koncepcióról Prof. Dr. Csépe Valéria miniszteri biztos asszony; végül pedig a Nemzeti Pedagógus Kar eredményeiről, munkájáról és céljairól Horváth Péter elnök úr tartott beszámolót.

Az elhangzott előadások a visszaigazolás sorrendjében hamarosan elérhetővé válnak!

SAJTÓHÍREK

http://www.mediaklikk.hu/video/hirado-m1-1930-2017-05-22-i-adas/

https://gondola.hu/cikkek/105660

https://mno.hu/belfold/modositana-a-pedagogusi-eletpalyan-a-nemzeti-pedagogus-kar-2399970

http://magyaridok.hu/belfold/balog-zoltan-nemzeti-pedagogus-kar-valodi-szakmai-forum-1729894/

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/az-npk-egyszerre-szakmai-es-oktataspolitikai-forum-erdek-es-ertekkepviselet

Tovább Olvasom

Óvodai tagozat szakmai nap

A Nemzeti Pedagógus Kar óvodai tagozata szakmai konferenciát rendezett Budapesten „20 éves az óvodai nevelés országos alapprogramja” címmel, a dokumentum hatályba lépésének 20. évfordulója alkalmából.


Az elhangzott előadások az alábbi linken elérhetőek, melyet folyamatosan frissítünk:

Az informatika helye és lehetőségei az óvodai gyakorlatban (Nagyné Szabó Etelka)
A folyamatos napirend által kínált, párhuzamosan végezhető tevékenységek fejlesztő hatása óvodai környezetben (Márkus Lászlóné)
Motorikus képességek és mozgásészlelés fejlesztése az óvodában, szervezett mozgástevékenység keretében (Vajkóné Zsiros Emese)
Az óvodai matematikai tartalmú tapasztalszerzés lehetőségei a mennyiségi, alaki, nagyságbeli és téri viszonyok felismerésében (Smizsánszkyné Marján Ida)

 

Tovább Olvasom

Tanévet kiegészítő nyári tábor ötlete - interjú

Hosszabb lehet a tanév és rövidebb a nyári szünet, de a plusz napokat nem az iskolában, hanem táborokban töltenék a gyerekek - erről Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár beszélt. Szerinte sok szülőnek gondot okoz a túl hosszú nyári szünet, tanítani viszont nem lehetne, mert júniusban már túl meleg van. Egyelőre tervezet még nincs.

Szakál Ferenc Pál, a Nemzeti Pedagógus Kar országos elnökségi tagja beszélt a részletekről a Mokkában:

https://tv2.hu/musoraink/mokka/238149_emiatt-nem-partoljak-a-pedagogusok-a-tanevet-kiegeszito-nyari-tabor-otletet.html

Tovább Olvasom

Meghívó - III. Sonkádi Szabadegyetem

 

 

Tisztelt Kolléga!

 

 
Sonkád Község Önkormányzata (képviseli Iszák Tibor polgármester, iskolaigazgató, mesterpedagógus, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökhelyettese), mint szervező 2017. június 28 – július 1. között megrendezi az „Egy csónakban evezünk” Mesterpedagógusok III. Sonkádi Szabadegyetemét. Az elmúlt két évben megvalósított sikeres rendezvény tapasztalatait feldolgozva, minden régi érték megőrzése mellett természetesen újításokat is tervezünk. Kiemelt figyelmet fordítunk azokra a változásokra, amelyek a szaktárca koordinálása mellett valósulnak meg ezekben a hónapokban, illetve tanévben. Több alkalommal szervezünk közvetlen konzultációt az ágazat vezetői és a résztvevő pedagógusok között. Tágabb kereteket biztosítunk a köznevelésben dolgozók tapasztalatcseréjének, tudásmegosztásának.
 
Az elfogadott felkérések szerint előadóink és témasziget-szereplőin között köszönthetjük többek között az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszterét, oktatási államtitkárát, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkárát.

A szakpolitikai és fenntartói irányítóknak évek óta fontos a jelenlét a Mesterpedagógusok Sonkádi Szabadegyetemén, és ez idén sincs másképp. Támogatásukat és egyetértésüket bírva tájékoztatom Önt, hogy 2017. május 28-tól a www.sonkadiszabadegyetem.hu honlapunkon elérhető a Szabadegyetem programja és jelentkezési felülete.
Örömmel látom Önt 2017. június 28. és július 1. között a Mesterpedagógusok III. Sonkádi Szabadegyetemén, illetve kérem, hogy hívja fel a programra az illetékességi körébe tartozó intézmények vezetőinek, mesterpedagógusainak figyelmét.
Sonkádi találkozásunkban bízva.
 
A Szabadegyetem programja a következő linken olvasható:
 
A mesterpedagógusok III. Sonkádi Szabadegyetemén sajtótájékoztató megtartására 2017.június 29.-én délután 15 órakor kerül sor. Helyszín: Sonkád, Kis Túr kemping, Sonkád külterület 0124 hrsz.

A sajtótájékoztatón részt vesz Dr. Palkovics László államtitkár úr, Dr. Gloviczki Zoltán úr az Oktatási Hivatal elnöke, valamint Iszák Tibor úr a Nemzeti Pedagógus Kar elnökhelyettese.
 
Sonkád, 2017. június 23.
 
 
 

Tisztelettel:
Iszák Tibor
Csaholci Általános Iskola Intézményvezetője
Nemzeti Pedagógus Kar elnökhelyettese
Sonkád Község Polgármestere

 

Tovább Olvasom

A Nemzeti Pedagógus Kar közleménye!

Sajtóhír - Közlemény  nemzeti köznevelésről szóló törvény módosításában a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekek, tanulókra vonatkozó változtatásokról:

M1 - Délelőtt című műsor (11:15 percnél)

 

Közleménya nemzeti köznevelésről szóló törvény módosításában a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekek, tanulókra vonatkozó változtatásokról:

A Nemzeti Pedagógus Kar véleményének kialakításakor figyelembe vette saját - és más szakmai szervezetek állásfoglalását, véleménynyilvánítását - Fejlesztő –és Gyógypedagógiai Tagozat, Pedagógia Szakszolgálati Tagozat, Egységes Gyógypedagógiai Intézmények és a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete -, melyek mindegyike egyetértett a felmentések kivezetésének pozitív irányú jogalkotói szándékával.

Indoklás:

„A BTMN-es tanulók abban a szerencsés helyzetben vannak – még ha „nehézségeik” a fejlődés bizonyos szakaszaiban tehertételt is jelentenek – hogy problémáik leküzdhetők a környezettől (óvodától, iskolától, fejlesztőpedagógiai munkától, családtól) kapott támogatások hatására, illetve a korábbi kedvezőtlen környezeti feltételek módosulásának eredményeként, s valójában az ellátórendszer legkevésbé problémás, egyértelműen pozitív fejlődési tendenciát mutató alanyai. Képesek tanulni, ismeretet elsajátítani, elvárásokhoz alkalmazkodni, azoknak megfelelni, fejlődésük pozitív irányú. Magasabb iskolás korban érettségi, felvételi vizsga esetén azonban felmentésük miatt valójában hátrányteremtő helyzetbe kerülnek, korábbi mentesítésük korlátaiba ütközve nem tudnak képességeiknek, szándékaiknak megfelelően továbblépni. Felsőoktatásba lépve például – a SNI tanulókkal szemben – nem tudnak plusz pontokat érvényesíteni.”[1]

A fentieket mellett fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a törvénymódosítás, csak akkor tekinthető előremutatónak és a törvényalkotó akkor érheti el megfogalmazott célját, ha

·         hozzá egy jól összehangolt és a szakma által régóta igényelt proaktív intézkedéscsomag kapcsolódik, amely a tanulók nehézségeinek megsegítésére irányuló megvalósítást biztosítja;

·         szakmailag időszerűnek látjuk, hogy a hangsúly a fejlesztésekre, a kompenzációra helyeződik a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő tanulók esetében;

·         hátrányaik leküzdése, felzárkóztatásuk elősegítése, az állapotuknak megfelelő fejlesztés és a prevenciós szemlélet érdekében a nevelési-oktatási intézményekben ki kell alakítani a megfelelő feltételrendszert (elegendő számú fejlesztő pedagógus; többségi pedagógusok érzékenyítése, módszertani eszköztárának bővítése; preventív olvasástanítási eljárások bevezetése; folyamatos szakmai segítségnyújtás és ellenőrzés);

·         az egységes gyógypedagógiai módszertani intézmények, ill. pedagógiai szakszolgálatok esetében szükségesnek ítéljük a diagnosztikai eszköztár fejlesztését, a diagnosztikai protokoll egységesítését, a személyi és tárgyi feltételek biztosítását és fontosnak tartjuk a szakember-hiány kompenzálását, ill. képzésüket a felsőoktatásban prioritásként kezelni.

 

A Nemzeti Pedagógus Kar a fenti pontok megtartása mellett támogatja a nemzeti köznevelésről szóló törvény módosításában, a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekek, tanulókra vonatkozó változtatásokat. A továbbiakban is készen áll arra, hogy szakmailag átgondolt döntések mentén a törvénymódosítást előkészítő munkacsoportban együttműködve a társszervezetekkel segítse a törvényalkotás munkáját, a megoldásra váró köznevelési feladatok megvalósítását.

 

Budapest, 2017. június 26.

 

 

 

 

 

 

                                Az Országos Elnökség nevében

 

Horváth Péter s.k.

elnök[1] http://www.magye-1972.hu/aktualis-hirek - Gereben Ferencné dr. prof. em. 2017.

Tovább Olvasom

NPK - Tanfelügyeleti és minősítő szakértői tagozat szakmai nap

A Nemzeti Pedagógus Kar - Tanfelügyeleti és minősítő szakértői tagozata hagyományos szakmai napját 2017. június 26-án rendezte meg.

A szakmai napra  meghívásunkat elfogadta az Oktatási Hivatal és az EMMI képviselői is.

Az Oktatási Hivatal szervezési tapasztalatait a tanfelügyeleti ellenőrzésről valamint a Mesterpedagógus minősítési eljárásról Gerendás János főosztályvezető helyettes és Marosi Katalin osztályvezető ismertette. Az összegzéseket hallgatva a szakértők az előzetesen felvetett kérdések, problémák többségére választ is kaptak.

Ezt követően a szakértői és intézményi oldalon szerzett tapasztalok ismertetésére került sor, az alábbi témákban:
-        Dr. Sióréti Gabriella , NPK területi elnök : Az önértékelés, és a pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
-        Bánkiné Kiss Anikó, NPK tagozati elnök: A minősítő vizsgák és minősítési eljárások,
-        Dr. Jeszenszkyné Dr. Gallai Gabriella, NPK országos elnökségi tag: A Mesterpedagógus és Kutatótanár minősítések
 
A tagozat szakértőinek előzetesen elküldött véleményét összegezték az előadók. Megjelentek az életpálya modellhez kapcsolódó pozitívumok, eredmények, ugyanakkor olyan negatívumokra is ráirányították a figyelmet, amelyek esetenként változtatást igényelnek. Látható volt az is, hogy más-más szerepkörben, azonos probléma eltérő értékelést mutat.
 
A tagozat továbbra is együttműködik az ágazati irányítással, az Oktatási Hivatallal az életpálya modell még magasabb szintű működtetésében.

2017. június 26.
Bánkiné Kiss Anikó
TMSZ tagozatvezető
Tovább Olvasom

NPK Országos Elnökségi ülés

2017. június 20-án Budapesten a Nemzeti Pedagógus Kar Országos Elnöksége ülést tartott, mely során többek között elfogadásra került a Köztestület 2017. évi időközi választásának eljárásrendje, mely az alábbi linken elérhető:

Nemzeti Pedagógus Kar 2017. évi időközi választási eljárásrendje

Tovább Olvasom