« Már, 2018 »
H K SZ CS P SZ V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8

Nemzeti Pedagógus Kar

"Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen."
(Gróf Széchenyi István)

Választás
« Már, 2018 »
H K SZ CS P SZ V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8

Közelgő Események

Nincs találat!

Legfrissebb Híreink

Somogy megye - egyeztető megbeszélés

Kaposvár polgármesterével egyeztettek szerda délután a Nemzeti Pedagógus Kar Somogy megyei küldöttei.

Az erről szóló összefoglaló az alábbi linken érhető el:
http://kaposvarmost.hu/hirek/kaposvari-hirek/2018/03/07/a-pedagogusok-helyzeterol-egyeztetett-szita-karoly.html

Tovább Olvasom

Együttműködési megállapodás - határon túli magyar pedagógus szervezetek és a Nemzeti Pedagógus Kar között

 

Pontosan 100 évet vártunk erre

Sonkádon megszűnt a magyar nevelés-oktatás évszázados szétszakítottsága

 

A szatmári Sonkád község polgármestere – aki egyben a Nemzeti Pedagógus Kar elnökhelyettese -, Iszák Tibor, 2018. január végén kilenc meghívót postáztatott kollégáival, melyből nyolc levél külhonba íródott, míg egyet budapesti címre továbbítottak. Mindenképpen szükséges, hogy felsoroljuk azt a kilenc szervezetet, amely meghívást kapott – és fogadott el – a március 2-4. között rendezett sonkádi találkozóra:

-          Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége

-          Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete

-          Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete

-          Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma

-          Muravidéki Pedagógusok Egyesülete

-          Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége

-          Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége

-          Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség

-          Nemzeti Pedagógus Kar

A Kárpát-medencei magyar pedagógus szervezetek tanácskozásának tizedik résztvevője természetesen az ötletgazda és szervező Sonkád Község Önkormányzata volt.

A határon túli magyar pedagógus szervezetek a rendszerváltást követően alakultak meg, egymással való kapcsolatfelvételük is évtizedes múltra tekint vissza. A szervezetek vezetői rendszeres találkozókon vettek részt, és évről-évre meghívták egymást a nagyobb tömegeket megmozgató szakmai programjaikra. Az élő és minden résztvevő számára hasznos kapcsolatrendszerből egyetlen elem hiányzott eddig: a magyarországi pedagógusok képviselete.

Valójában nehezen érthető, hogy a magyar pedagógus szervezetek kapcsolati hálójában hogy lehetett ekkora lyuk. Hogyan történhetett meg az, hogy pont az anyaország képviselete hiányzott a Kárpát-medencei együttműködésből? A költői kérdésre természetesen nem vár választ senki, valójában már nem is tekintjük példátlan hiátusnak.

Ami a legfontosabb, hogy 2018. március 3-án 15.00 órakor Sonkád Község Művelődési Házában nyolc határon túli magyar pedagógus szervezet – az ausztriai képviselet egy váratlan program miatt nem tudott megjelenni és később írja alá –, a Nemzeti Pedagógus Kar és Sonkád Község Önkormányzatának vezetői, aláírási joggal felruházott képviselői ellátták kézjegyükkel az Együttműködési Megállapodást.

A dokumentumban rögzítették, hogy rendszeres kommunikációval segítik egymás munkáját, többek között konferenciák és szakmai napok keretében. A jó gyakorlatokat megosztják egymással és szakmai programjaikat nyitottá teszik az együttműködő szervezetek tagjai számára is. A vállalási pontok között külön blokkot képvisel a projektek, az azokban való közös szerepvállalás lehetősége.

Külön vállalási „csokor” foglalkozik az újonnan kialakuló kapcsolati hálóban rejlő szakmai lehetőségekkel. Ennek lesz alapja egy közös programterv, amely – a szöveg alapján valószínűsíthetően – két pilléren nyugszik. Egyfelől külön jelennek meg a pedagógus képzések, továbbképzések, az innovációkban történő együttműködés lehetőségei. Másfelől a tanulókat érintő közös táborok szervezése és a tehetséggondozás területén tervezett kölcsönös segítség, támogatás jelenti a szakmai együttműködés alapját. A tanácskozáson nyomban körvonalazódott egy valamennyi magyar pedagógus szervezet támogatásával, tagságának részvételével megvalósuló sonkádi összmagyar pedagógus szakmai program 2018 nyarán.

Ami Sonkádon történt, az egy folyamat negyedik állomását jelenti. Elsőként a kétezres évek elejéig létrejöttek a pedagógus szakmai-képviseleti szervezetek, majd kialakult a határon túliak kapcsolatrendszere. Ezt követően másfél évtizednek kellett eltelnie, hogy Magyarországról a határokon túlra induljon megkeresés kapcsolatfelvétel céljából. Ettől kezdve már csak egy rövid évnek kellett eltelnie az Együttműködési Megállapodás aláírásáig. Ez lehetett az a pillanat, amikor minden jelenlévőben tudatosult, hogy – talán nem nagy szó – a magyar nevelés-oktatás történelmi pillanatának lehettek tanúi, részesei. Magyarország 1918. évi darabokra szakítása óta nem létezhetett a Kárpát-medencében a magyar pedagógusok számára az egymással való szakmai kapcsolatok szabad kapcsolattartása. 100 év elteltével ez a szomorú korszak lezárult a Felvidék, Kárpátalja, Erdély és Partium, Délvidék, Muravidék, az elcsatolt nyugati részek és az általuk közrefogott anyaország pedagógus képviseleteinek akaratából. Az új korszak most elkezdődött, sok munka vár a résztvevőkre.

A rendezvény összefoglalója az alábbi linken tekinthető meg:
https://www.youtube.com/watch?v=qokphkctgXc

Az együttműködési megállapodás az alábbi linken olvasható:
http://www.nemzetipedkar.hu/uploads/tudaster/pdf/egyuttmukodesi%20megallopodas.pdf

Tovább Olvasom

"Eredményes innováció a kisgyermekkori nevelés területén" - óvodai tagozat szakmai nap

Kedves Óvodapedagógus Kolléga!

2017. január 17-én került megrendezésre a Nemzeti Pedagógus Kar óvodai tagozatának szakmai napja "Eredményes innováció a kisgyermekkori nevelés területén" címmel.

Az eseményen az alábbi témákban hangzottak el előadások, melyek a "Tudástér" - "Előadások, PPT" menüpont alatt érhetők el:

Mit adhat az óvodapedagógusoknak egy professzionális továbbképzés?

Az EFOP 3.1.1-14-2015-00001 Kisgyermekkori nevelés támogatása kiemelt uniós projektben szerzett tapasztalatok megosztása 

Előadó: Bessenyeiné Tóth Tünde (szakmai szakértő,Oktatási Hivatal)


Pedagógiai Program – újra gondolva az EFOP 3.1.1-14-2015-00001 óvodapedagógus-továbbképzései alapmoduljának tükrében

Előadó: Szent-Gály Viola (témavezető, szakmai szakértő, EFOP-3.1.1-14-2015-00001 Kisgyermekkori nevelés támogatása – Oktatási Hivatal)


Tehetséggondozás szabadon és biztonságban

Előadó: Dr. Gyarmathy Éva (klinikai és neveléslélektan szakpszichológus, tudományos főmunkatárs - MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Kutatóintézete)


Szemléletváltás a tudatos játékpedagógiában

Az EFOP 3.1.1-14-2015-00001 Kisgyermekkori nevelés támogatása kiemelt uniós projektben szerzett tapasztalatok megosztása
Előadó: Smizsánszkyné Marján Ida (NPK Óvodai tagozat elnöke, köznevelési szakértő, EFOP-3.1.1-14-2015-00001 Kisgyermekkori nevelés támogatása, képző – Oktatási Hivatal)


A mozgás kiemelt szerepe a gyermekek fejlődésében, a hátrányok csökkentésben

Az EFOP 3.1.1-14-2015-00001 Kisgyermekkori nevelés támogatása kiemelt uniós projektben szerzett tapasztalatok megosztása 

Előadó: Szabadi Edit (köznevelési szakértő, EFOP-3.1.1-14-2015-00001 Kisgyermekkori nevelés támogatása, képző – Oktatási Hivatal)

Tovább Olvasom