Beszámoló a Nemzeti Pedagógus Kar – Ember és természet tagozat szakmai napjáról

Tisztelt Kollégák!
Az alábbiakban olvasható Dr. Szalainé Tóth Tünde Magdolna tagozati elnök beszámolója a sikeresen lezajlott Ember és természet szakmai tagozat online konferenciájáról.

Beszámoló az Ember és természet szakmai tagozat online konferenciájáról

2021. január 8-án zajlott le az online találkozó az érdeklődő fizika, kémia és biológia szakos tanárkollégák és négy előadó részvételével.

Az immár szokásos, évenkénti konferenciánk célja mindig az, hogy halljunk olyan új információkat, amelyek érdekelhetik a természettudományos tantárgyakat tanító tanárokat, s emellett legyen lehetőségünk szakmai megújulásra is.

A tagozati elnök köszöntője után Iszák Tibor, az NPK elnökhelyettese is köszöntötte a résztvevőket, majd kiemelte és megköszönte a pedagógusok helytállását a jelen helyzetben.

Az egyik meghívott előadó Pósfai Mihály, a Pannon Egyetem egyetemi tanára, az MTA tagja volt. Ő a mágneses baktériumukkal kapcsolatos kutatásairól beszélt nekünk. Lenyűgöző volt, hogy az előadását úgy építette fel –  pl. ezen különleges baktériumok jelentőségét úgy mutatta be – , hogy az mind a fizika, mind a kémia, mind a biológia tudományához kapcsolódott. Vagyis minden résztvevő hallhatott számára  fontos, új, tudományos információt, érdekességet.

Szeptemberben megkezdődött több évfolyamon is az új NAT szerinti oktatás, s megjelentek az új tankönyvek. Sokan vagyunk, akik a mindennapok során ismerkedünk, dolgozunk már ezekkel. A három másik meghívott előadó ezeket az új szemléletű, fizika, biológia és kémia tankönyveket mutatta be. Nagyszerű előadásokat hallottunk a három tananyagfejlesztőtől, tankönyvszerzőtől: Dr. Egri Sándortól (fizikus, a Debreceni Egyetem oktatója), Veres Gábortól (biológia-kémia szakos tanár, a budapesti Közgazdasági Politechnikum tanára) és Bárány Zsolt Bélától (okleveles vegyész, kémiatanár, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma tanára). Mindhárman igazolták, hogy „nem kell félnünk az újtól”, használjuk bátran az új tankönyveket tantárgyaink tanítása során. Az előadók többek között a jövőben tervekről, a készülőben lévő új tankönyvekről is beszéltek. A kollégák részéről számos kérdés érkezett hozzájuk a konferencia ideje alatt.

Az előadók rendelkezésünkre bocsátották az előadások anyagát, ezek elérhetők itt a honlapon.

                                                                                   Dr. Szalainé Tóth Tünde

                                                                                              tagozati elnök

 

Mágneses érzékelés és mágneses bioásványok baktériumokban” Dr. Pósfai Mihály

https://drive.google.com/file/d/1So-bVTI0HAsbBLxSx30t2wAL-ka2tdGd/view

 

„Több öröm a fizikaórán – az új szemléletű fizikakönyv bemutatása”  Dr. Egri Sándor József:

https://nemzetipedkar.hu/wp-content/uploads/2021/01/2021-01-08-biologia-veres-gabor.pdf

 

„A Nat2020-hoz illeszkedő átdolgozott és fejlesztés alatt álló kémia tankönyvek” Bárány Zsolt Béla:

https://nemzetipedkar.hu/wp-content/uploads/2021/01/2021-01-08-kemia-barany-zsolt-bela.pdf

 

„Az új szemléletű biológia tankönyvsorozat (tankönyvek, segédanyagok)” Veres Gábor

https://nemzetipedkar.hu/wp-content/uploads/2021/01/2021-01-08-fizika-dr-egri-sandor-jozsef.pdf