Beszámoló az Országos Szakképzési Nyitókonferenciáról – 2022. március 29-30. Eger

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti Pedagógus Kar megállapodást kötött melynek célja a “Szakképzés átalakítás intézményi tapasztalatainak összegyűjtése, a szakképzés átalakításának támogatása, az oktatók tájékoztatása”.

Ennek keretében egy nyitó rendezvényre kerül sor 2022.03.29-30. Egerben, egy regionális konferenciára 2022.10.11-12. Szegeden, egy zárórendezvényre 2023.01.11-én Esztergomban és 20 területi rendezvényre szakképzés témában.

Ennek a rendezvénysorozatnak a nyitórendezvényére került sor 2022.03.29-30. Egerben. 

A programra az ország szinte minden területéről érkeztek az NPK Szakképzési Tagozatának tagjai és a Szakképzési Centrumok vezetői. 

A Villavölgy Eger Hotel konferenciatermében 135 fő hallgatta az előadásokat.

A program március 29-én 14 órakor plenáris üléssel indult. 

Horváth Péter NPK elnökének megnyitója után Fábri Eufrozina a Heves Megyei Szakképzési Centrum Kancellárja tartott köszöntőt és vitte a hallgatóságot egy virtuális egri sétára. A következő előadó Szaszák Csaba az NPK Elnökségi tagja, a Szakképzési Munkacsoport vezetője volt, aki az ITM-NPK megállapodásról beszélt.

Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár-asszony előadásában a szakképzés átalakítás tapasztalatairól és leendő feladatokról tartott nagysikerű előadást. 

Aktuális és mindenki számára feladatokat kijelölő előadásában Králik Tibor a Soproni Szakképzési Centrum Kancellárja a szakképzés minőségbiztosításának feladatairól és az oktatói értékelésről tájékoztatott. 

A kávészünet után Asztalos Zoltán az NPK Szakképzési Tagozatának vezetője az Agrárszakképzés szervezeti kereteiről tartott előadást. 

Az utolsó előadást a szakképzés átalakítás egyik nélkülözhetetlen háttérintézményének,  az INNOVATÍV KÉPZÉSTÁMOGATÓ KÖZPONT Módszertani igazgatóságának vezetője – Valló Péter – tartotta. Előadásában az IKK feladatait, a szakképzés működtetésében, foglalta össze.

A másnapi szakmai program (03.30) 9.00 órakor kezdődött. A résztvevőket – ágazatok alapján – négy szekcióba sorolva szakképzési témákról folytattak beszélgetést. A témák az ágazati-szakmai képzés, minőségbiztosítás/oktatói értékelés, szakoktatók helyzete, duális partnerekkel való együttműködés, PTT és KKK beválása, felnőttek szakmai képzése voltak.

Dicsértek, bíráltak és javaslatokat fogalmaztak meg. A másfél órás közös munka tapasztalatait a szekcióvezetők az ülések után következő plenáris összejövetelen foglalták össze. 

A program utolsó eseménye Horváth Péter NPK Elnök úr zárszava volt.