Az iskolai közétkeztetésből eltűnnek az allergiát okozó magvak.
Hatalmas változás lesz az iskolai közétkeztetésben, február 9-től a gyerekek már nem kaphatnak dióscsigát, szezámmagos pogácsát, de mogyorókrémes kenyeret sem. A Belügyminisztérium rendelete ugyanis megtiltja három olyan élelmiszer felhasználását az közétkeztetésben, ami allergiás reakciót vagy intoleranciát okozhat. A rendelet gyakorlati kivitelezéséről Feigl Edit a Magyar Közétkeztetők Szövetségének szakmai vezetője mesélt a Mokka hétfő reggeli adásában.
A dió, a mogyoró és a szezámmag, illetve az azok felhasználásával készült termékek többé nem kerülhetnek a gyerekek tányérjára a közétkeztetésben. Mivel egyre több diák szenved valamilyen allergiában vagy ételintoleranciában, ez az új módosítás nagy előrelépést jelent.
Feigl Edit elmondta, hogy a beszállítóktól az iskolai konyháig készülnek a rendelet betartásának gyakorlati kivitelezésére. Minden élelmiszerről adatlapot kérnek be, amelyeken rögzítve vannak az adott termék összetevői. Így tudják ellenőrizni, hogy ezek a már említett három összetevőt nem tartalmazzák.
A szakmai vezető még egy jó hírre hívta fel a figyelmet. A jövőben már nem lesz mennyiségi határa a zöldségek és a gyümölcsök kínálatának. A közétkeztetésben bármikor és bármekkora mennyiségben kaphatnak a gyerekek ezekből.
Fotó: TV2 Mokka