Beszámoló a 2021. szeptember 27-i óvodai tagozat – online szakmai konferenciáról

Összefoglaló

2021. szeptember 27-én az óvodai tagozat által szervezett „Mentálhigiéné és szakmai motiváció változó világunkban” c. online konferenciára nagy volt az érdeklődés, 250 fő fölötti regisztrálás érkezett.

A konferenciát Márkus Lászlóné, a tagozat elnöke nyitotta meg néhány aktuális információ megosztásával.

Nagyné Szabó Etelka országos elnökségi tag rövid megemlékezéssel búcsúzott a nemrégiben elhunyt Körmöci Katalintól, akinek kiemelkedő munkássága példaértékű minden pedagógus számára.

A konferencián két színvonalas előadást hallhattunk.

  1. Kissné dr. Zsámboki Réka egyetemi docens az életünket kísérő és meghatározó változásokról beszélt. A változás megjelenésének formáiról, a felismerésről, a változások megjelenésének szükségszerűségéről, az ezzel járó gondok, feszültségek feldolgozásáról.

Különösen az intézményekben – óvodákban – tapasztalható külső-belső eredetű változások kezeléséhez hallottunk javaslatokat. Az előadó kitért a kezdő pedagógusok fogadásával kapcsolatos teendőkre, felelősségünkre és az új kolléga teendőire is.

Az előadás anyaga honlapunkon a Tudástérben az Előadások, PPT menüpont alatt érhető el:

https://nemzetipedkar.hu/tudaster/

  1. Antal Judit mentálhigiénés szakember folytatva a megkezdett gondoltsort, a pedagógusokra koncentrálva beszélt arról, hogy a körülöttünk történő változásokat kezeljük úgy, hogy testi-lelki egészségünkre is figyeljünk.

Természetesen fontos egymás segítése a problémák kezelésében, az egymásra figyelés, de a legfontosabb, hogy mi magunk megtanuljuk azokat a lehetőségeket, módszereket, ami segít a felmerülő változások, problémák kezelésében, a feldolgozásban, a kiút keresésben.

Akár fiatal, akár már tapasztalt pedagógusok számára is hasznos elgondolkodtató és megszívlelendő tanácsokat hallottunk.

A konferencia segített az év eleji testi-lelki felkészülésben, a nevelési-oktatási év kihívásaira adott reakcióink tudatos alakításában.

 

Budapest, 2021. szeptember 27.

Márkus Lászlóné

Óvodai tagozat elnöke