Beszámoló a 2022. május 4-i Alapfokú művészetoktatás tagozat online szakmai konferenciájáról

A 2022. február 9-i konferencia folytatásaként 2022. május 4-én került sor az Alapfokú művészetoktatás szakmai tagozat következő rendezvényére, melynek címe:

„Flow áramlatélmény a zeneoktatásban”.

A konferencia előadója Németh-Czirok Ildikó volt, aki a Gyulai Erkel Ferenc AMI zenepedagógusa, és a Pécsi Tudományegyetem „Oktatás és Társadalom” Neveléstudományi Doktori Iskola Phd hallgatója, a SZTE-BMK óraadó tanára.

A februári konferencián már volt alkalma bemutatkozni és mesélni az általa kutatott témáról. Kutatásában a flow áramlatélmény feltárását tűzte ki célul a klasszikus zenei pályára készülő növendékek, zenepedagógusok és zeneművészek körében. Olyan problémák megoldására keresi a választ, mint a magas közismereti óraszámok okozta túlterheltség a mai gyerekek körében,  a rengeteg különóra, a mindennapi gyakorlás megvalósítása, mindez az országosan tapasztalható gyereklétszám csökkenés árnyékában. 

Előadásában nemzetközi kitekintést is tett és számtalan kiadványt, szerzőt, szakirodalmat ajánlott a téma iránt érdeklődőknek.

Logikusan felépített gondolatmenetébe gyakorlati példákat is beemelt, amitől még hitelesebb lett az előadás. Tanácsokat adott ahhoz, hogyan érhetjük el a flow áramlatélményt, ha elveszítjük, akkor hogyan kaphatjuk azt vissza. Sok gyakorlati példa és javaslat elhangzott, ami megerősítést adott a pedagógusoknak, illetve új ötleteket nyújtott a szakmai munkájukhoz.

Több pozitív vélemény érkezett az előadás után, amelyben a kollégák megköszönték, hogy részesei lehettek az előadásnak.

Az előadás gördülékenyen zajlott, technikai hiba nem történt.

A konferencia végén elhangzott, hogy a konferencia anyaga megtekinthető lesz a Nemzeti Pedagógus Kar honlapján, a Tudástér adatbázisban.

A konferencia videófelvétele az alábbi linken tekinthető meg újra:

https://www.youtube.com/watch?v=fvYLMZd2-wc

Készítette: Zakar Katalin a Nemzeti Pedagógus Kar Alapfokú művészetoktatás szakmai tagozat elnöke