Beszámoló a Nemzeti Pedagógus Kar Magyar nyelv és irodalom tagozatának online szakmai konferenciájáról

Tisztelt Kollégák!

Az alábbiakban olvasható Hencsné Tóth Zsuzsa a Nemzeti Pedagógus Kar Magyar nyelv és irodalom tagozatának elnökének beszámolója a 2021. február 17.-én sikeresen lezajlott online szakmai konferenciájáról.

 

2021. február 17-én tartottuk a Magyar nyelv és irodalom tagozat szakmai konferenciáját, három előadó és több mint 100 hallgató részvételével.

 Az előadások témája a szövegértés köré szerveződött.

A tagozati elnök köszöntője után Dr. Zalay Szabolcs a Nemzeti Pedagógus Kar vezetőségének tagja mondta el gondolatait. Többek közt hangsúlyozta a pedagógus társadalom együttműködésének fontosságát

Az első előadónk Dr. Raátz Judit, az ELTE BTK Nyelvtudomány Intézetének egyetemi tanára. Az ő „Folyamatos és nem folyamatos szövegek befogadásának gyakorlattípusai” című előadása mindenki számára hasznos információkat osztott meg a szövegértés alapjairól, az olvasási stratégiákról, a szövegfeldolgozás menetéről.

A második előadónk Dr. Baranyai Norbert, a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom-és Kultúratudományi Intézet tanára. Nagyon érdekes előadása „A populáris irodalom/kultúra tanítása” címet viselte.  Arra adott nekünk ötleteket, hogy hogyan vihetjük be az irodalomtanításba a populáris irodalmi műveket, hogyan segíthetnek ezek az olvasási kedv felkeltésében, hogyan taníthatók meg ezeken a szövegeken keresztül a szövegelemzés alapjai.

Végül a harmadik előadás igazán aktuális kérdéssel foglalkozott. Hogyan fejleszthető a szövegértés digitális eszközökkel? Az előadó Őriné Simonovics Andrea, a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium tanára, eTwinning nagykövet, gyakorlati tanácsokkal látott el bennünket. Milyen applikációkat, hogyan tudunk felhasználni az online tanításban.

A konferencia célja, hogy megerősítse, a mindenki számára ismert kérdést, a szövegértés fejlesztésnek szükségességét, és elindítson a témában egy együtt gondolkodást, amit a következőkbe folytatni lehet. Mindhárom előadás nagyon érdekes volt, és hasznos tanácsokat adott, melyeket gyakorlatban is használni tudunk.

Baranyai Norbert – A populáris irodalom/kultúra tanítása című előadása az alábbi linken érhető el:

https://nemzetipedkar.hu/wp-content/uploads/2021/03/baranyai-norbert-a-popularis-irodalom.pdf