Beszámoló az Óvodai tagozat 2021. november 29-i online szakmai konferenciájáról

ÖSSZEFOGLALÓ

2021. november 29-én az óvodai tagozat által szervezett A gyermeki fejlődés nyomon követése; Óvoda-Iskola átmenetcímű online konferenciára nagy volt az érdeklődés, 300 fő fölötti regisztrálás érkezett.

A konferenciát Márkus Lászlóné, a tagozat elnöke nyitotta, köszöntötte az érdeklődőket és megköszönte az előadóknak, hogy elfogadták felkérésünket.

Nagyné Szabó Etelka országos elnökségi tag üdvözölte a megjelenteket, majd gratulált az ez évben sikereket elérő kollégák és óvodák tevékenységéhez.

A konferencia első részében:

1. Szent-Gály ViolaOktatási Hivatal munkatársa, Köznevelési szakértő, vizsgaelnök (óvodai   nevelés), TÁMOP, EFOP óvodai projektek szakmai vezető, óvodapedagógus, középiskolai tanár

 „Az óvoda-iskola átmenet a gyermekről szól” címmel tartott előadásában az utóbbi változásokról, ezek szükségességéről, a gyermekek érdekeiről szólt, kiemelve, hogy az óvodapedagógusok szakmai tudására, ítélőképességére továbbra is számít az OH, s ezt figyelembe véve, a gyermekek érdekének megfelelően dönt.

2. Tímár Borbálapedagógiai szakértő, szaktanácsadó – a Digitális Jólét Nonprofit Kft. munkatársa

 Digitális gyermekvédelem az óvodában című előadásában sok új, hasznos információt hallhattunk többek között a DIGIMINI programról.

Mindenkit arra buzdít, hogy éljen az OKOS OVI pályázat nyújtotta lehetőséggel.

 A gyermekek fejlődésének megfigyelése, a további fejlesztés meghatározása, a dokumentálás – a napló, jelenléti ív, egyéni fejlődésinapló vezetése sok időt vesz el a gyermekekkel való közvetlen tevékenységtől, ezért fontos, hogy olyan eszköz legyen a kezünkben, ami segíti a kötelező adminisztrációs feladatok elvégzését.

Ehhez kaptunk egy ötletet, lehetőséget a konferencia második részében.

Az OVPED program eredményes használatáról hallhattunk összefoglalót, melyben az elméletet azonnal gyakorlatban is bemutató előadások segítették a megértést, és motivációt adtak sok óvodavezető és pedagógus számára.

3. Dr. Szilágyi Barnabásfőiskolai docens – Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar  

„Digitális óvodai csoportnapló – komplex adminisztrációt és fejlesztést támogató rendszer”  c. előadását, a megkezdett ismertetőt, még több gyakorlati ismerettel bővítette ki.

 4. Pálinkásné Garasos Melinda   Kisvárdai Egyesített Óvoda Intézményvezető, mesterpedagógus   –       Nyíregyházi POK szaktanácsadó

„Segítsünk magunkon!  A digitális tanügyi dokumentáció gyakorlati megvalósításának tapasztalatai” c. előadásában.

Az előadások anyagai honlapunkon a Tudástérben a mellékelt linken megtekinthetők az ELŐADÁSOK, PPT fül alatt.

https://nemzetipedkar.hu/tudaster/

A mai délutánon 4 kiváló szakember előadását hallhattuk, mely során nem csak a szűken vett óvoda-iskola átmenetről és a gyerekek fejlődésének nyomon követéséről hallottunk, de ezen felül betekintést kapunk a Digitális Jólét Nonprofit Kft.  munkájába és megismerkedhetünk egy eredményes digitális tanügyi dokumentáció használatával.

Mindenki számára hasznos délutánt töltöttünk együtt, sok új érdekességet vagy a már tudottak megerősítését szolgáló előadásokat hallhattunk.

Köszönjük, hogy előző konferenciánk előadójával történt együttműködésünket sok óvoda támogatta kérdőív kitöltésével, így elkészülhetett „Az óvodapedagógus szak képzési tartalmainak véleményezéséről” készült összegzés, mely a NPK honlapján a Tudástér, Egyéb fülön olvasható.

Várjuk bárki jelentkezését, aki úgy érzi, hogy többet szeretne tenni szakmánk érdekében, pl. szívesen venne részt a feladatok megoldásában; összekötő szerepet vállalna közvetlen környezete, a térség kollégái és a tagozat között vagy bármi módon segítené a tagozat hatékonyságát.

Köszönjük eddigi aktivitásotokat, segítségeteket.

Várjuk jelentkezéseteket, javaslataitokat, ötleteiteket!

Békés, szeretetteli adventi ünnepeket és jó egészséget kívánunk!

 

Márkus Lászlóné                                         Nagyné Szabó Etelka

Óvodai tagozat elnöke                                 NPK országos elnökségi tag