Beszámoló – Baranya Megyei Szakképzési Konferencia

Baranya Megyei Szakképzési Konferencia

Időpont: 2022. november 9., 10.00 – 12.30
Helyszín: Baranya Megyei Szakképzési Centrum

 

Lantos Károly országos küldött moderátorként nyitotta meg a konferenciát.
Minárik Tamás az NPK Baranya megyei elnöke köszöntötte a résztvevőket.
Sajnos Metzger Tibor a Baranya megyei SZC kancellárja más elfoglaltsága miatt nem tudott köszöntőt mondani.

Előadások:

  1. Fekete József, az NPK országos elnökségének tagja tartott egy tartalmas, szubjektivitástól sem mentes beszédet, amelyben intézménye komplexitását példaként említette.
  2. Varga Zoltán, a BGSZC kancellárja beszélt átfogóan a szakképzés szerkezetéről, a lehetőségekről, a finanszírozásról, a struktúraváltásról, a demográfiai helyzet változásai ellenére kedvező tendenciákról.
  3. Rattlinger Zoltán, a Baranya megyei SZC főigazgatója a Baranya megyei helyzetről tartott egy korrekt, tényeken alapuló előadást.
  4. Piacsek László, a Pécs-Baranya Kereskedelmi és Iparkamara Humánerőforrás-Fejlesztési Projektiroda vezetője az általuk elért eredményekről beszélt, a szakképzés és a tényleges igények kapcsolatáról.
  5. Dallmann Krisztina, a Pécsi Ágazati Képzőközpont ügyvezetője ismertette az általa segített rendszer felépítését, működésének sajátosságait.

Színvonalas előadásokat hallhattak a résztvevők. Átfogó képet kaptunk a szakképzésben történt változásokról, a lehetőségekről. Szinte mindenkinél elhangzott konklúzióként: a jövő generációja találja meg a lehetőségeit, hogy senki ne kallódjon el, hogy minden fiatal (és kevésbé fiatal – felnőttoktatás) tudjon fejlődni, kibontakozni, találja meg a helyét, hisz ez fontos Magyarország jövője érdekében.