Beszámoló / EGYMI tagozat ONLINE szakmai konferencia

Nagy érdeklődés kísérte a „Segítség, felnőttem!” címmel meghirdetett rendezvényt. A téma aktualitása az előadásokban is erőteljesen megfogalmazódott.

Ma az egészséges, sikeres fiataloknak is kihívás az iskolapadból kikerülni, önálló életet kezdeni, a gyógypedagógia világában ez akár ijesztő is lehet az értelmi sérültek és családjuk számára. Hogyan készít fel az EGYMI, mennyire tud utógondozást vállalni az iskolát elhagyó diákja esetében, kivel működik együtt a pályaválasztás, az önálló életvezetés terén, milyen szerepe van ebben a folyamatban a civil szervezeteknek, hogyan segíthet az ÉFOÉSZ, a megyei szervezetei, mennyire tudnak együttműködni, segítséget, támogatást nyújtani? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat!

Táskai Erzsébet a Nemzeti Pedagógus Kar elnökségi tagja köszöntőjében kiemelte a fogyatékosok jogait, a kapcsolódó szabályozást, az érzékenyítő programok jelentőségét, az összetartást, a közös gondolkodást. Kovács Melinda az ÉFOÉSZ Központ ügyvezető igazgatója az értelmi sérültek önálló életvezetésének szolgálatáról, a három éve alakult Önálló Életviteli Centrumokról, önérvényesítésről, a támogatott döntéshozatalról beszélt, bemutatva az ÉFOÉSZ Központ céljait, tevékenységeit. Gyene Piroska elnök asszony üdvözölte a konferencia megszervezését, megköszönve a nagyszámú részvételt, hangsúlyozva a téma jelentőségét. Szabóné Tátrai Katalin Somogy megyei elnökségi tag bemutatta a helyi  jó gyakorlatot, az egyesület sokszínű tevékenységét, programjait, a pályázati lehetőségeket. Az elhangzott értékes gondolatok összegzésével zárult a rendezvény.

Köszönjük a megjelenteknek a részvételt, az előadóknak az alapos felkészülését, a szervezőknek a munkáját!

Dr. Benczéné Csorba Margit
EGYMI tagozati elnök