BESZÁMOLÓ-MŰVÉSZETEK TAGOZAT-ONLINE KONFERENCIA

A Nemzeti Pedagógus Kar Művészetek tagozata 2023.12.04. 10.30-12.00 tartotta online szakmai konferenciáját.
Témája a „2024-és érettségi vizsgáztatással kapcsolatos kérdések és információk ” Fekete József NPK-elnökségi tagja köszöntötte a tanácskozás szereplőit, résztvevőit.

Kiss Papp Csilla tagozati elnök köszöntötte a résztvevőket és felvezette az alkalom, téma időszerűségeit.  NAT-szerinti érettségi – képesítő vizsga szervezése most már aktuálissá vált a szakgimnáziumokban, és a törvényi háttér értelmezése nagyon hektikus, így tisztázandó kérdések merültek fel a vizsgáztatás formáival szemben.

A Belügyminisztériumból Borosán Beáta főosztályvezető asszonnyal vettük fel a kapcsolatot, hogy adjon tájékoztatást és segítse az iskolák igazgatóit a megváltozott érettségivel kapcsolatban. Kérésére egy delegációt (6 intézményvezető – különböző tanszakokról) kért és ennek megfelelően  szerveztem meg 2023. 11. 29-én a minisztériumi egyeztetést. Az egyeztetésen elhangzottakról főosztályvezető asszony kérte, hogy a továbbiakban mi adjunk tájékoztatást.
Az egyeztető megbeszélés különlegessége, hogy Borosán Beáta az, OH érettségi szervezésében illetékes munkatársakat is meghívta.
Felkértem az NPK titkárságával történt egyeztetés után az online konferencia előadóját, Szűcs Tibort a MÜSZA elnökét.
2023.12. 04-én 10.30 perckor elkezdődött az online konferencia.
Az adminisztratív feladatokat Fehér Adrienn végezte. A felület nyitása, beléptetés folyamatos 10. órától. Több iskola későn értesült, azok nekem írtak és személyesen küldtem ki hozzájuk a linket.

Szűcs Tibor: „Változó vizsgáztatás a NAT szerinti képesítési rendszerben- 2020 szeptembertől beiskolázott tanulói körben és képesítő vizsga.”—-
MÜSZA elnöke széleskörű tájékoztatást adott a minisztériumi egyeztetésen elhangzottakról.
Számos kérdés-hozzászólás volt az előadás után. Főleg technikai jellegűek, jogszabályértelmezésből adódók. Szinkronicitást hiányolta több helyen a rendelkezésekben a hozzászólók. Azokat igyekeztünk a tapasztalati és az egyeztetés alapján megválaszolni Tiborral.

Azt gondolom időszerű és hiánypótló volt a konferencia. Az új érettségi szervezése és az előrehozott érettségi szervezésében rutintalanok az iskolák, így tudtunk egymásnak tanácsokat adni, több esetben értelmezési kérdésekben segíteni.

Debrecen, 2023. 12. 20.

Kiss Papp Csilla
NPK-művészeti tagozati elnök