Beszámoló / Pest Megyei Szakképzési Konferencia

PEST MEGYEI SZAKKÉPZÉSI KONFERENCIA

Beszámoló
a megvalósult szakmai konferenciáról

Az összefogás a kezdet. Az együtt tartás haladás. A közös munka siker.
/Henry Ford/

Sajtómegjelenés:
https://www.youtube.com/watch?v=cUW-fU2TFRk
https://cegled.hu/index.php?t=hir&id=13292

 

A Pest megyei Szakképzési Konferenciára 2022. november 24-én 14 órakor a Ceglédi Hidvégi Lajos teremben került sor.

A konferencia annak az együttműködési megállapodásnak a keretén belül valósult meg, ami az egykori Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Pedagógus Kar között 2021. december 27-én köttetett a “Szakképzés átalakítás intézményi tapasztalatainak összegyűjtése, a szakképzés átalakításának támogatása, az oktatók tájékoztatása” céllal.

A program országos nyitó rendezvénye 2022. március végén Egerben került megrendezésre, az országos záró rendezvényre pedig 2023. januárjában kerül majd sor. A nyitó és záró rendezvény között 20 megyei konferenciát kívánt az együttműködés megvalósítani, melynek Pest megyei színhelyéül Ceglédre esett a Nemzeti Pedagógus Kar területi szervezetének és Szakképzési tagozatának választása, melyet a Ceglédi Szakképzési Centrum kancellára dr. Ferenczi Norbert és Buncsák Gábor főigazgató is támogatott.

A résztvevőket a Nemzeti Pedagógus Kar Pest megyei elnöki megnyitóját követően Földi László országgyűlési képviselő köszöntötte, aki kiemelte a szakképzés fontosságát a felnövekvő nemzedék jövője szempontjából.

A konferencia az együttműködés jegyében járta körbe a szakképzés jelenlegi helyzetét országos és térségi szinten is. Az előadók példaértékű szakmai elkötelezettséggel szóltak a programban megjelölt témakörökről.

Elsőként Fodor Gábor a Ceglédi Tankerületi Központ igazgatója beszélt a Ceglédi Szakképzési Centrum és a Ceglédi Tankerületi Központ együttműködéséről, melyben bemutatta az elmúlt évek sikeres eredményeit többek között a közös pályaorientációs tevékenységeket, valamint a Tankerületi Szabadegyetem programjait. Előadásában kitért a köznevelési intézmények pedagógusainak mentálhigiénés támogatásának fontosságára, melynek keretében bemutatta a Ceglédi Tankerületi Központ általi lehetőségeket.

Dr. Ferenczi Norbert; a Ceglédi Szakképzési Centrum kancellára „A szakképzés és a köznevelés kapcsolata Cegléd térségében” című előadásában többek között rávilágított arra, hogy valamennyi középfokú oktatásban résztvevő tanuló szempontjából intézménytípustól függetlenül ugyanaz a cél; a növekedés fenntartása, a lemorzsolódás csökkentése.

Dr. Varga Zoltán Balázs Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum kancellára „Szakképzésben a jövő” című előadásában összefoglalta a szakképzés átalakításának főbb lépéseit 2018-tól napjainkig. Beszélt a tapasztalatokról, valamint az új lehetőségekről is.

Konfár Mónika a Váci Szakképzési Centrum munkatársa bemutatta a térségükben végzett példaértékű pályaorientációs tevékenységüket és a sikeres pályaválasztás érdekében megvalósított programjaikat, képzési lehetőségeiket.

Csomor Petronella a Ceglédi Vizsgaközpont vezetője előadásában bemutatta intézménye tevékenységét és annak céljait, fejlődését.

Utolsó előadóként Asztalos Zoltán a Nemzeti Pedagógus Kar szakképzési tagozatának vezetője a Nemzeti Pedagógus Kar és a Szakképzés együttműködéséről tájékoztatta a jelenlévő közel 80 résztvevőt, valamint meghívott minden érdeklődőt az országos záróprogramon való részvételre, mely 2023. január 11-én kerül megrendezésre Egerben.

A konferencia a további együttműködés igényével zárult.

Köszönjük a megjelent vendégek és előadók munkáját, valamint a Ceglédi Szakképzési Centrum vezetőségének és munkatársainak a tervezéshez és lebonyolításhoz nyújtotta segítséget!

Kovács Andrea
NPK Pest megyei területi elnök