Beszámoló – Somogy Megyei Szakképzési Konferencia

SOMOGY MEGYEI SZAKKÉPZÉSI KONFERENCIA

Beszámoló a megvalósult szakmai konferenciáról

Egy jó szakma felér egy diplomával…

Somogyi Hírlap_2022_10_26-XXXIII-évf_250_szám

 

A Somogy megyei Területi Szervezet 2022. október 25-re szervezte a szakmai konferenciát. A szervezést megelőzte a területi küldöttek többször megtartott értekezlete (személyes jelenléttel, online..), amely során a szervezéssel kapcsolatos feladatok meghatározásra és kiosztásra kerültek. Felmértük a kollégák igényeit a konferenciával kapcsolatban, melyeket egyeztettünk a lehetőségeinkkel. Célunk az volt, hogy az általános iskolák, gimnáziumok is megismerjék a szakképzést, hogy bátran ösztönözzék diákjaikat a szakképzés irányába. Ennek eredményeként kértünk fel előadókat.

A Nemzeti Pedagógus Kar szervezésével dr. György László (PhD) a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárát, a Neumann János Egyetem (NJE) docense és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) adjunktusát sikerült megnyernünk (aki a 2022.10.25-i 13:00 órás kezdéshez kötött), de utolsó pillanatban az előadás lemondása miatt Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár vállalta az előadást.

Dr. habil. Vass Vilmos PhD, főiskolai tanár (Társadalomtudományok és Nemzetközi Tanulmányok Intézet, Budapesti Metropolitan Egyetem) előadásának lemondása miatt felkértük a Somogy megyei Szakképzési Centrumok főigazgatóit (Kaposvári SZC-ből Weimann Gáborné főigazgató, Siófoki SZC-ből Horváth Péter főigazgató), hogy gondolataikkal, segítsék és támogassák meg a pályaválasztás előtt álló általános iskolai végzős diákok pályaválasztását.

A konferenciára 111 fő regisztrált. A konferencián 93 (+ polgármester, államtitkár…) személyesen részt vettek és sokan regisztráció nélkül jöttek el. A konferenciát 12:30-14:30 óra közötti időtartamra szerveztük meg, igazodva az előadók korábban megadott kéréséhez.

A szakmai fórum résztvevőit 12:40-kor Táskai Erzsébet országos elnökségi tag köszöntötte és bevezető gondolataival kérte fel polgármester urat a köszöntésre, majd a meghirdetett programok alapján követték egymást az előadók. A konferencia zárásaként Táskai Erzsébet országos elnökségi tag megköszönte az előadók előadásait és a kimagaslóan magas részvételt.

A résztvevők létszámából, arányából kitűnik, hogy a konferencia elérte a célját, hiszen a szakképzésbe várt tanulókat oktató intézmények magas arányban vettek részt, általános iskolák 32%, gimnáziumok 13%, a beiskolázásra hatással lévő intézmények 13%-kal, míg a fogadó intézmények 42%-kal. Külön kiemelendő, hogy a kaposvári általános iskolák mellett a Somogy megyei vidék is magas létszámmal képviseltették magukat.

Agócs Attila
NPK Somogy megyei területi elnök