Beszámoló – Tolna Megyei Szakképzési Konferencia

A Tolna Megyei Szakképzési Centrum és a Nemzeti Pedagógus Kar 2022. október 27 – én, Szekszárdon tartott szakmai fórumot és kerekasztalbeszélgetést a szakképzés helyzetéről és a pályaorientációs lehetőségekről. A helyszín a patinás és gyönyörű történelmi múlttal rendelkező Vármegyeháza díszterme volt.

A konferenciát az NPK képviseletében Dr. Vizi László Tamásné országos elnökségi tag nyitotta meg. Rövid beszédében kapcsolatot talált Fejér és Tolna megye közt, nevezetesen a két megyeházát tervező Pollack Mihály személyében. Ugyanígy közös pontként jelölte meg a szakképzés fontosságát a két megyében.

Ezt követően Szekszárd Megyejogú Város alpolgármestere, Gyurkovics János köszöntötte a résztvevőket. Kifejezte a város elismerését a köznevelésben és szakképzésben dolgozó pedagógusoknak és oktatóknak, elismerve munkájuk társadalmi fontosságát és súlyát.

A következő előadó dr. Dobos Lilla főosztályvezető (NSZFH Intézményirányítási Főosztály) volt, aki szemléletes diasorokon mutatta be a szakképzés eddigi eredményeit és a Szakképzés 4.0 által kijelölt jövőbeni fejlesztési és fejlődési irányokat.

Majd a vendéglátó és szervező Szakképzési Centrum kancellárja, Dömötör Csaba mutatta be intézményét, elsősorban annak szellemiségét. Előadásában kiemelt fontosságot kapott a Centrum ars poeticája, jövőképe és a munkájukat átható rugalmasság.

A szakképzés összetettségére és partnerközpontúságát erősítette meg Varga – Stadler Gábor, a Tolnáért – Tolna Vármegyei Térségfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője, aki bemutatta a megyei foglalkoztatási paktumot és az abban rejlő lehetőségeket, valamint beszámolt néhány innovatív pályaorientációs együttműködésről.

A rendezvény délelőtti részét Iszák Tibor NPK alelnök úr előadása zárta. Megvilágította az KIM és az NPK szakmai együttműködését létre hozó szándékot és tájékoztatta a jelenlévőket az eddigi eredményekről.

A rövid ebédszünetben a Szakképzési Centrum vendéglátóipari oktató és tanulói által elkészített és feltálalt hidegtálak okoztak a résztvevőknek kulináris örömöket és kancellár úrnak büszkeséget.

A szünetben kialakult párbeszédek a délután a pályaorientáció jegyében folytatódtak. Dömötör Csaba moderálásával egy asztalhoz ültek a Kormányhivatal, a Munkaügyi központ, a munkáltatói oldalt jelentő vállalkozás képviselője, a szakképzésben vezetőként dolgozó oktató és az általános iskolák képviselője. A mintegy másfél órás kerekasztal beszélgetés rendkívül konstruktív volt, megjelent témaként a Paks 2 bővítésével várható munkaerőpiaci bővülés, az általános iskolák és a szakképző intézmények együttműködése a pályaorientációban, valamint felmerült annak igénye hogy ezentúl a megye pályaorientációban érintett szervezetei minden év januárjában összehangolják tevékenységeiket és a pályaorientációs rendezvényeiket. Jó gyakorlatként került megemlítésre a Tamási Würtz Ádám Általános Iskola innovációja, akik a tanítás nélküli munkanapjukat arra  használták hogy a 15 legismertebb középiskolát és néhány vállalkozást meghívtak az iskolába és a felső tagozatos diákok forgószínpad szerűen ismerkedtek a lehetőségekkel és elvárásokkal.

A konferencia zárásaként az NPK Tolna Megyei területi szervezetének elnöke köszönte meg a résztvevők és előadók munkáját. Farkas Sándor megjegyezte, hogy a nap előadásai  és a beszélgetések akaratlanul is jövő időben kerültek megfogalmazásra, ami arra utal hogy van jövőképünk és ismerjük az ahhoz vezető utat. Külön megköszönte a Szakképzési Centrum oktatóinak és tanulóinak munkáját. Kiemelten megköszönte Dömötör Csaba kancellár úr tervezéshez és lebonyolításhoz nyújtott segítségét. A konferencia a további együttműködés igényével zárult.