„Kiváló IKSZ Program” díj – 2023.

EGRI DOBÓ ISTVÁN GIMNÁZIUM

Bemutatkozó anyag:
IKSZ – Egri Dobó István Gimnázium_PPT

 

Az Egri Dobó István Gimnázium egy tiszta profilú gimnázium, amely 1754-ben nyitotta meg kapuit és 1773-ig oktattak itt a jezsuiták a rend feloszlatásáig. 1890-től Eger első állami intézményeként működik. Az 1921-1922-es tanévtől Egri Magyar Királyi Állami Dobó István Főreáliskola lett az intézmény neve, amikor magyar hősökről nevezték el az iskolákat. A 2023/2024-es tanévben 668 diák jár a Dobóba 21 osztályban.

Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy az intézmény elnyerte a 2023-as évi „Kiváló IKSZ Program” díjat.

A Nemzeti Pedagógus Karral együttműködve az Oktatási Hivatallal látja el a Közösségi szolgálat támogatását és intézményi nyomon követését. Az Egri Dobó István Gimnáziumban az idei év során személyes látogatás keretében megvizsgálásra került a Közösségi szolgálat intézményi működtetése és szakmai monitorozása.

A monitoring vizsgálatok során a 2022/2023-as tanévben az országos összesítések eredményeként az Egri Dobó István Gimnázium bizonyult példaértékű, kimagasló munkát végző oktatási intézménynek e téren! Ennek megfelelően a Köztestület által alapított „Kiváló IKSZ Program” díját nyerte el, melynek átadására a Nemzeti Pedagógus Kar – Országos Küldöttgyűlésén került sor 2024. február 16-án Budapesten.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Közösségi Szolgálat népszerű a Dobóban, a diákjaink szívesen mennek a felajánlott programokra.

Az iskolai közösségi szolgálat 2012-es bevezetése óta gimnáziumunkban nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy segítsük diákjainkat a számukra megfelelő lehetőség megtalálásában. A középiskola elvégzését közvetlenül követő érettségi vizsgaidőszakban az érettségi vizsgák megkezdésének feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása, azonban a Dobóban jellemzően a 10-11. évfolyamon már teljesítenek a diákok és rendszerint túl is teljesítik azt.

Intézményi koordinátorunk személye garancia arra, hogy ilyen kiváló színvonalon működik ez a tevékenység az iskolán belül, melyben nagy segítséget nyújtanak az osztályfőnökök is. A bejövő osztályokat részletesen tájékoztatjuk az IKSZ működéséről. Partnereink köre folyamatosan bővül, jelenleg 465 intézménnyel, alapítvánnyal, önkormányzattal van kapcsolatunk. Fontosnak tartjuk, hogy diákjaink megértsék a másoknak nyújtott segítség fontosságát, ezért számos adománygyűjtő akcióban vettünk már részt.

Az intézmény honlapján minden információt megtalálnak a diákjaink és szüleik, amit a közösségi szolgálatról tudni kell, beleértve az IKSZ keretei között folytatható tevékenységek területeit, valamint a már meglévő partnereinket.

Szeretnénk megköszönni Bujdosó Judit kolléganőnknek, aki koordinálja, szervezi a diákoknak a különböző programokon való részvételt, illetve minden érintett kollégánknak és természetesen a dobós diákoknak is.

Berkes Krisztián
igazgató

Budapest, 2024. február 16.