Szakmai fórumok a pedagógusok foglalkoztatásának új szabályairól

Dr. Kozák András, a Nemzeti Pedagógus Kar jogi szakértője, az Országos Etikai Bizottság tagja 2023. augusztus 21. és szeptember 29. között a területi elnökségek által szervezett szakmai fórumok keretében tartott referátumot a pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény és végrehajtási rendeletei köznevelési intézményekben történő alkalmazásáról.

A húsz helyszínen – valamennyi vármegyében és Budapesten – megtartott, számottevő részvétellel, aktív érdeklődéssel jellemezhető rendezvényeken megjelentek az Országos Elnökség, az Országos Etikai Bizottság, az Országos Felügyelő Bizottság, valamint a területi elnökségek tagjai, a tankerületek és az önkormányzati intézményfenntartók képviselői. A szakmai fórumokon jelentős létszámban vettek részt óvodapedagógusok. A résztvevők között a magán és az egyházi köznevelési intézmények képviseletében olyan pedagógusok is megjelentek, akik nem tagjai a Karnak, így a rendezvénysorozaton a magyarországi köznevelési intézményrendszer teljes spektruma reprezentált volt, sőt többen voltak jelen állami szakképző intézményekből is. A résztvevők között egyaránt megtalálhatók voltak beosztott pedagógusok, intézményvezetők, intézményvezető-helyettesek, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottak.
A szakmai rendezvényeken a résztvevőknek a plenáris szakaszt követően lehetőségük nyílt kérdéseket feltenni az előadónak, továbbá a törvényi rendelkezések hatályba lépését megelőző átmeneti időszak feladataival kapcsolatos gyakorlati problémákkal összefüggésben tanácsot kérni. Az előadás teljes, szerkesztett szakmai háttéranyaga a Kar honlapján hozzáférhető.
Sajtónyilvános eseményként a helyi közéletről szóló híradásokban online formában Bács-Kiskun, Vas, Békés, Tolna és Zala vármegyében internetes tudósítás jelent meg a megtartott rendezvényekről. Az előadó a Kalocsa Tv és a Tolnatáj Tv számára interjút adott.
Köszönet illeti a résztvevőket a megtisztelő jelenlétükért, figyelmükért, a Kar területi elnökeit a szakmai fórumok igényes, magas színvonalú megszervezéséért, valamint a rendezvények megtartását támogató tankerületi központok igazgatóit.