Beszámoló – Informatika/Digitális kultúra tagozat online konferencia

A 2023. november 14-én tartott rendezvényünk két fő témakör körül szerveződött.

A mérésekről Velkey Kristóf Gábor OH Köznevelési Elemzési Főosztály főosztályvezetője és Mészáros Lilla digitális kultúra tartalmi fejlesztő tartott bemutatót. A PPT az alábbi linken érhető el:

NPK-Digitális kultúra kompetenciamérés_OH_2023.11.14.

A digitális kultúra próbamérésről megtudhattuk, hogyan elemzik a tapasztalatok alapján a próbafeladatok minőségét, milyen feladattípusok várhatóak a későbbiekben. 2024 tavaszán még ugyancsak tesztelés zajlik majd, az első tényleges mérésre 2025-ben kerül majd sor. Az előadók rendelkezésünkre bocsátották a bemutatójukat és felvétel is készült az előadásról és azt követő beszélgetésről is, az előadók a kollégák kérdéseire is válaszoltak.

A második beszélgetés az okosgyűjtemények felépítéséről, használatáról szólt. Fodor Zsolt, Szalayné Tahy Zsuzsanna és Schmieder László a készítők közül egyrészt elmondta, hogy milyen céllal és koncepcióval készítették a gyűjteményeket, maguk hogyan használják. Külön témakör volt, hogy hogyan segítik a tehetséggondozást, a differenciálást a feladatok. A készítők mellett ezért megszólalt Erdősné Dr. Németh Ágnes is, aki az NJSZT tehetséggondozásért felelős alelnökeként beszélt a nagyobb hazai versenyekről, azokról a felületekről, ahol információt lehet kapni ezekről. A beszélgetés során szóba kerültek a programozási versenyek mellett az alkalmazások és a robotika területét felölelő versenyek is.

https://www.youtube.com/playlist?list=PL9hlhceOEzLLgG8kFeh4R887xzpe2SGfn

A tagozat közösségi csoportja a konferencia után újabb tagokkal bővült, az 500 fős határt elértük. A konferencia alatti hozzászólásokban megadott hivatkozásokat a csoportban is megosztották a kollégák.