Beszámoló – óvodai szakmai konferencia

Szakmai módszertani nap Nagykanizsán

 

Nagykanizsai óvodák Bemutatása – Dr. Némethné Kovács Edit

Óvodai tagozat Konferencia beszámoló Nagykanizsa 2022 10 26

Attila_Így is lehet_ Reflexió

Miklósfa_Így is lehet_Reflexió

Hevesi_Így is lehet_Reflexió

Pipitér_Így is lehet_Reflexió

Rózsa _Így is lehet_ reflexió

Rozgonyi_ Így is lehet_Reflexió

Vackor_Így is lehet- reflexió

Kissné dr. Zsámboki Réka előadása- Nagykanizsa_2022
„Az előadás anyaga a szerző önálló és saját tulajdonú szellemi alkotása, melynek felhasználására a szerzői jogokról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben foglaltak vonatkoznak.”

 

Márkus Lászlóné a Nemzeti Pedagógus Kar Óvodai Tagozatának elnöke szervezésében 2022. október 26-án óvodai szakmai nap keretében ismerkedhettünk a nagykanizsai óvodákkal, az óvodapedagógusok munkájával.

A Program címe: „Így is lehet! – Betekintés Nagykanizsa Központi Óvoda tagóvodáiban megvalósuló pedagógiai munka sokszínű gyakorlatába”

Dr. Némethné Kovács Edit a Nagykanizsai Központi Óvodák intézményvezetője azt kívánta bemutatni, hogy intézményeiben hogyan értelmezik az Óvodai nevelés országos alapprogramjának elveit, hogyan lehet ötvözni a múlt hagyományait a jelen kihívásaival. Az ország több megyéjéből (Fejér, Veszprém, Pest, Somogy, Vas, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya, Bács-Kiskun, Zala) regisztrált óvodapedagógusok, 7 intézményben vehettek részt szakmai bemutatókon. Az óvodai tagozatból 7 országos küldött vett részt az eseményen, szintén az ország különböző megyéiből.
A Rózsa Tagóvodában SNI gyermekekkel való foglalkozást láthattunk 2 óvodapedagógus modellel. Az Attila Tagóvodában mozgásos, a Hevesi és Rozgonyi Tagóvodában ének, tánc, a Vackor Tagóvodában mesélés, mesefeldolgozás, a Miklósfai Tagóvodában sakk tehetséggondozás, a Pipitér Tagóvodában digitális eszközök alkalmazásával kapcsolatos komplex tevékenységek gyakorlatát figyelhettük meg.

A bemutatókat követően alkalom nyílt konzultációra, eszmecserére. Az NPK óvodai tagozata és a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara évek óta szoros szakmai kapcsolatot ápol. A tavasszal, az Egyetem által megrendezésre került Kárpát-medencei
Középiskolai Pedagógiai Innovációs Verseny „Legyetek Ti is pedagógiai innovátorok!” című verseny Pedagógus Palánták csapata kapott meghívást a konferenciára.
A Nagykanizsai SZC Cserháti Sándor Technikum és Kollégium 11. osztályos tanulói: Prikryl Zoé ének és Végh Veronika hegedűn előadott dalát követően, a résztvevőket bevonva közös énekléssel nyitottuk a délutáni programot.

Az ebéd utáni plenáris ülésen 115 fő vett részt. A levezető elnök Márkus Lászlóné tagozati elnök volt.

Nagyné Szabó Etelka az NPK országos elnökségi tagjának köszöntője után Balogh László Nagykanizsa polgármestere, valamint a Zalaegerszegi Pedagógiai Oktatási Központból, Tóth Ferenc főosztályvezető úr köszöntötte a rendezvény résztvevőit.

Iszák Tibor a Nemzeti Pedagógus Kar alelnökétől a Kar tevékenységéről és az aktuális feladatokról kaptunk ízelítőt.
A délelőtti gyakorlati bemutatókat Kissné Dr. Zsámboki Réka – a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Tudományos és külügyi dékánhelyettese – gyakorlattal fűszerezett elméleti előadása egészítette ki: „Hosszú a tanulás, rövid az élet” – A gyermeki tanulás sajátosságai a legújabb kutatások tükrében címmel.

A nap zárásaként Dr. Némethné Kovács Edit Nagykanizsa Központi Óvoda intézményvezetője mutatta be intézményeit, majd rövid összefoglalót adott a délelőtti szakmai bemutatókról.

Köszönjük a kollégáknak, hogy a nevelési év elején is betekintést engedtek munkájukba!
Bebizonyították, hogy az utóbbi években felerősödött nehézségek ellenére is megmaradtak lelkes, gyermeket, szakmát szerető embereknek, akik folyamatos innovációban vesznek részt, példamutatóan nevelik-tanítják a rájuk bízott gyermekeket, szépítik, gazdagítják intézményeiket.

Köszönjük Dr. Némethné Kovács Editnek lelkes, igényes szervező, tervező munkáját, vendégszeretetét. Gratulálunk az intézmény számos díjához, magas színvonalú szakmai munkájához. A meghívottak a személyes élményeken túl, a lelkes pedagógusoknak köszönhetően egy csodás lapbookkal térhettek haza.

Bízunk benne, hogy a gyakorlat folytatódni fog, az ország más településén ismét találkozni fogunk hasonló rendezvények keretében.

Minden óvodában dolgozónak további jó munkát kívánunk!

„Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen.”
(Gróf Széchenyi István)

Nagyné Szabó Etelka
NPK országos elnökségi tag

Márkus Lászlóné
NPK országos elnökségi tag NPK Óvodai Tagozatának elnök